poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Żubrówka aromatyzowana


Żubrówka aromatyzowana

pół jabłka,
 gruszka,
 5 śliwek węgierek, 
0,5 l żubrówki, 
10 dag cukru

Owoce umyć. Jabłko i gruszkę obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, podzielić na na ćwiartki, a śliwki ponakłuwać widelcem. Owoce wrzucić do słoja lub innego szklanego naczynia, zalać wódką, dodać cukier, wymieszać, słój szczelnie zamknąć i na 3 miesiące odstawić w ciepłe miejsce. Następnie nalew zlać do drugiego słoja, dokładnie zamknąć i odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Gdy płyn uzyska zadowalającą klarowność, rurką ściągnąć go do butelki. Osad przefiltrować i uzyskany płyn połączyć z tym w butelce. Odstawić nalewkę, by dojrzała, czyli na pół roku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz