Żubrówka
aromatyzowana
pół
jabłka,
gruszka,
5 śliwek węgierek,
0,5 l żubrówki,
10 dag cukru
Owoce umyć.
Jabłko i gruszkę obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, podzielić
na na ćwiartki, a śliwki ponakłuwać widelcem. Owoce wrzucić do
słoja lub innego szklanego naczynia, zalać wódką, dodać cukier,
wymieszać, słój szczelnie zamknąć i na 3 miesiące odstawić w
ciepłe miejsce. Następnie nalew zlać do drugiego słoja, dokładnie
zamknąć i odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Gdy płyn uzyska
zadowalającą klarowność, rurką ściągnąć go do butelki. Osad
przefiltrować i uzyskany płyn połączyć z tym w butelce. Odstawić
nalewkę, by dojrzała, czyli na pół roku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz