poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Nalewka brzoskwiniowa


Nalewka brzoskwiniowa

2 kg dojrzałych, ale niezbyt miękkich brzoskwiń,
 0,25 l spirytusu,
 litr wódki 40-proc., 
1 kg cukru

Owoce umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, usuwając pestki (kilka pestek odłożyć). Nieduży gąsiorek do połowy napełnić pokrojonymi brzoskwiniami, zasypać cukrem, przykryć ściereczką i odstawić na noc. Następnego dnia dodać odłożone pestki brzoskwiniowe, zalać wszystko wódką wymieszaną ze spirytusem, zakorkować, zostawić na 3 tygodnie w nasłonecznionym miejscu, często potrząsając gąsiorem, a przez następne 2 tygodnie trzymać w cieple. Po tym czasie nalewkę zlać, przefiltrować przez bibułę, rozlać do butelek, zakorkować i trzymać co najmniej pół roku. Brzoskwinie z dojrzałej nalewki przełożyć do słoja, szczelnie zamknąć. Stanowią znakomity dodatek do różnych deserów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz