Nalewka
brzoskwiniowa
2 kg
dojrzałych, ale niezbyt miękkich brzoskwiń,
0,25 l spirytusu,
litr
wódki 40-proc.,
1 kg cukru
Owoce umyć,
osuszyć, pokroić na ćwiartki, usuwając pestki (kilka pestek
odłożyć). Nieduży gąsiorek do połowy napełnić pokrojonymi
brzoskwiniami, zasypać cukrem, przykryć ściereczką i odstawić na
noc. Następnego dnia dodać odłożone pestki brzoskwiniowe, zalać
wszystko wódką wymieszaną ze spirytusem, zakorkować, zostawić na
3 tygodnie w nasłonecznionym miejscu, często potrząsając
gąsiorem, a przez następne 2 tygodnie trzymać w cieple. Po tym
czasie nalewkę zlać, przefiltrować przez bibułę, rozlać do
butelek, zakorkować i trzymać co najmniej pół roku. Brzoskwinie z
dojrzałej nalewki przełożyć do słoja, szczelnie zamknąć.
Stanowią znakomity dodatek do różnych deserów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz