piątek, 6 kwietnia 2012

Z kwiatów czarnego bzu



Z kwiatów czarnego bzu

50 baldachów kwiatów czarnego bzu,
 2 cytryny, 
2-3 limety, 
70 dag cukru, 
1 l spirytusu 96-proc.
, łyżeczka korzeni arcydzięgla

Z cukru oraz litra wody ugotować syrop i odstawić do przestygnięcia. Cytryny wyszorować namydloną szczoteczką, opłukać gorącą wodą, pokroić w plasterki, oczyścić z pestek. Do wyparzonego wrzątkiem słoja włożyć kwiaty czarnego bzu, przekładając je plasterkami cytryny. Zalać syropem, przykryć słój płótnem i postawić na 10 dni w nasłonecznionym miejscu. Co jakiś czas mieszać zawartość słoja wyparzoną łyżką i sprawdzać, czy sok nie fermentuje. Następnie sok, który puściły kwiaty, zlać do garnka przez sito wyłożone gazą, wymieszać ze spirytusem i sokiem wyciśniętym z limet. Przelać do dwóch litrowych butelek, dodać do każdej po pół łyżeczki korzenia arcydzięgla, szczelnie zakręcić i odstawić na 4 tygodnie. Co 3-4 dni wstrząsać butelkami. Potem odstawić nalew na 2 tygodnie, aby stał się klarowny. Następnie delikatnie zlać płyn znad osadu, a osad przecedzić przez sito wyłożone papierowym ręcznikiem. Uzyskany alkohol dolać do nalewu. Ta nalewka powinna dojrzewać 3-4 tygodnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz