piątek, 6 kwietnia 2012

Imbirówka


Imbirówka

10 dag świeżego korzenia imbiru,
 2 cytryny, 
10 dag cukru, 
3 łyżki miodu, 
0,75 l czystej wódki

Imbir umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Cytryny wyszorować, opłu-kać, pokroić w ósemki, wrzucić do gąsiorka lub słoja i zalać wódką. Dodać cukier oraz miód, naczynie zamknąć i odstawić na 3 miesiące. Następnie nalewkę zlać do pustego słoja, starannie go zamknąć i odstawić w chłodne miejsce. Gdy nalewka ładnie się sklaruje, delikatnie zlać lub ściągnąć rurką przejrzysty płyn, a osad przefiltrować. Uzyskany klarowny alkohol połączyć z pozostałym, rozlać do butelek, zakorkować je i pozwolić nalewce dojrzewać w chłodnym miejscu co najmniej 3 miesiące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz