Imbirówka
10 dag
świeżego korzenia imbiru,
2 cytryny,
10 dag cukru,
3 łyżki miodu,
0,75 l czystej wódki
Imbir umyć,
obrać i pokroić w cienkie plasterki. Cytryny wyszorować, opłu-kać,
pokroić w ósemki, wrzucić do gąsiorka lub słoja i zalać wódką.
Dodać cukier oraz miód, naczynie zamknąć i odstawić na 3
miesiące. Następnie nalewkę zlać do pustego słoja, starannie go
zamknąć i odstawić w chłodne miejsce. Gdy nalewka ładnie się
sklaruje, delikatnie zlać lub ściągnąć rurką przejrzysty płyn,
a osad przefiltrować. Uzyskany klarowny alkohol połączyć z
pozostałym, rozlać do butelek, zakorkować je i pozwolić nalewce
dojrzewać w chłodnym miejscu co najmniej 3 miesiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz