Nalewka
ze świeżych i suszonych śliwek
1 kg
świeżych węgierek,
10 dag suszonych śliwek bez pestek,
3 dag
rodzynków,
laska wanilii,
50 dag cukru,
po pół litra spirytusu i
wódki
Owoce umyć,
osuszyć, przekroić na połówki, wyjąć pestki (1/10 zostawić) i
wraz z umytymi rodzynkami, suszonymi śliwkami i odłożonymi
pestkami włożyć do słoja. Zasypać owoce cukrem, a gdy puszczą
sok, zalać spirytusem i odstawić na 3 tygodnie. Od czasu do czasu
potrząsać słojem. Zlać alkohol do pustego słoja, zamknąć i
odstawić. Do naczynia z owocami wlać wódkę, włożyć wanilię,
zamknąć go i odstawić. Po 2 tygodniach zlać nalew, osączając
owoce. Wymieszać oba nalewy, starannie przefiltrować, rozlać do
butelek, zakorkować i odstawić na 6 miesięcy w zaciemnione chłodne
miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz