poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Nalewka ze świeżych i suszonych śliwek


Nalewka ze świeżych i suszonych śliwek

1 kg świeżych węgierek,
 10 dag suszonych śliwek bez pestek, 
3 dag rodzynków, 
laska wanilii, 
50 dag cukru,
 po pół litra spirytusu i wódki

Owoce umyć, osuszyć, przekroić na połówki, wyjąć pestki (1/10 zostawić) i wraz z umytymi rodzynkami, suszonymi śliwkami i odłożonymi pestkami włożyć do słoja. Zasypać owoce cukrem, a gdy puszczą sok, zalać spirytusem i odstawić na 3 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsać słojem. Zlać alkohol do pustego słoja, zamknąć i odstawić. Do naczynia z owocami wlać wódkę, włożyć wanilię, zamknąć go i odstawić. Po 2 tygodniach zlać nalew, osączając owoce. Wymieszać oba nalewy, starannie przefiltrować, rozlać do butelek, zakorkować i odstawić na 6 miesięcy w zaciemnione chłodne miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz