poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Truskawkowa


Truskawkowa

1kg dojrzałych truskawek,
25 dag cukru, 
0.5 l spirytusu, 
1 limonka

Truskawki oczyścić z szypułek, opłukać, oczyścić na bibule, włożyć do słoika, przesypując cukrem I odstawić na jedna godz., aby puściły sok. Następnie wlać spirytus zmieszany z 1/2 szklanki wody, zamknąć szczelnie słój delikatnie nim poruszając, wymieszać składniki. Nalewkę odstawić na 5-6 tyg. Potem zlać alkoholem. znad owoców do butelki. Limonkę wyszorować namydloną szczoteczką I opłukać gorącą wodą. Z połowy owocu ściąć cienko skórkę ( bez albedo). Z całej limonki wycisnąć sok, przelać przez sitko I wraz ze skórką dodać do nalewki. Starannie wymieszać i odstawić na dalsze dwa tyg. do sklarowania, a następnie zlać I przefiltrować. Nalewka powinna dojrzewać co najmniej trzy miesiące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz