Z
ciemnych winogron
Dojrzałe
ciemne winogrona hodowane przy altanach i ścianach domów,
75-proc.
spirytus,
cukier (75 dag na każdy litr alkoholu)
Winogrona
opłukać, obrać z szypułek i wsypać do słoja, tak by sięgały 2
cm poniżej jego górnej krawędzi. Zalać je spirytusem (powinien je
całkowicie przykryć). Słój dokładnie zamknąć i odstawić na 6
tygodni. Następnie alkohol zlać do butelek, a owoce zasypać
cukrem. Naczynie z owocami pozostawić w ciepłym miejscu i często
nim wstrząsać. Kiedy cukier się rozpuści, zlać syrop, połączyć
z nalewem alkoholowym i pozostawić nalewkę do sklarowania. Tę
bardzo aromatyczną nalewkę można pić już po miesiącu, ale
lepiej zbytnio się z tym nie spieszyć, bo im starsza, tym jest
lepsza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz