piątek, 6 kwietnia 2012

Z ciemnych winogron


Z ciemnych winogron

Dojrzałe ciemne winogrona hodowane przy altanach i ścianach domów,
 75-proc. spirytus, 
cukier (75 dag na każdy litr alkoholu)

Winogrona opłukać, obrać z szypułek i wsypać do słoja, tak by sięgały 2 cm poniżej jego górnej krawędzi. Zalać je spirytusem (powinien je całkowicie przykryć). Słój dokładnie zamknąć i odstawić na 6 tygodni. Następnie alkohol zlać do butelek, a owoce zasypać cukrem. Naczynie z owocami pozostawić w ciepłym miejscu i często nim wstrząsać. Kiedy cukier się rozpuści, zlać syrop, połączyć z nalewem alkoholowym i pozostawić nalewkę do sklarowania. Tę bardzo aromatyczną nalewkę można pić już po miesiącu, ale lepiej zbytnio się z tym nie spieszyć, bo im starsza, tym jest lepsza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz