poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Nalewka wiśniowo – miętowa


Nalewka wiśniowo – miętowa

1 l wódki, 
5 szklanek dorodnych wiśni,
 20 pestek wiśni, 
20 listków mięty,
 ½ cytryny pokrojonej w plastry,
½ szklanki cukru

Wiśnie umyć, osuszyć. Każdą przekroić na połowę, usunąć pestki, wiśnie lekko rozgnieść. 20 pestek wiśni rozbić używając młotka. Wszystkie składniki umieścić w szklanym gąsiorku, szczelnie zamknąć. Postawić
w nasłonecznionym miejscu na około 7 dni, mieszać kilkakrotnie. Po 7 dniach gąsiorek przetrzymywać przez
4 tygodnie w miejscu zacienianym. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelek, odstawić szczelnie zamknięty na okres 2 miesiące aby trunek nabrał właściwego smaku i zapachu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz