Nalewka
wiśniowo – miętowa
1
l wódki,
5 szklanek dorodnych wiśni,
20 pestek wiśni,
20 listków
mięty,
½ cytryny pokrojonej w plastry,
½ szklanki cukru
½ szklanki cukru
Wiśnie
umyć, osuszyć. Każdą przekroić na połowę, usunąć pestki,
wiśnie lekko rozgnieść. 20 pestek wiśni rozbić używając
młotka. Wszystkie składniki umieścić w szklanym gąsiorku,
szczelnie zamknąć. Postawić
w nasłonecznionym miejscu na około 7 dni, mieszać kilkakrotnie. Po 7 dniach gąsiorek przetrzymywać przez
4 tygodnie w miejscu zacienianym. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelek, odstawić szczelnie zamknięty na okres 2 miesiące aby trunek nabrał właściwego smaku i zapachu.
w nasłonecznionym miejscu na około 7 dni, mieszać kilkakrotnie. Po 7 dniach gąsiorek przetrzymywać przez
4 tygodnie w miejscu zacienianym. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelek, odstawić szczelnie zamknięty na okres 2 miesiące aby trunek nabrał właściwego smaku i zapachu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz