Miodówka
inaczej
2 szklanki
miodu,
wysuszona wierzchnia żółta warstwa skórki ściętej z
ćwiartki wcześniej wyszorowanej pomarańczy,
2 czubate łyżki
mielonej kawy,
pół łyżeczki (od kawy) startej gałki
muszkatołowej,
litr spirytusu 96-proc.,
szklanka rumu
Miód
lekko rozgrzać w rondlu, wlać szklankę wody, włożyć skórkę
pomarańczową, zagotować, po czym usunąć z powierzchni syropu
powstałą szumowinę, zdjąć z ognia i przestudzić. Kawę
wymieszaną z gałką muszkatołową zalać szklanką wrzątku,
nakryć spodkiem, parzyć 5 min (można też kawę zaparzyć w
ekspresie ciśnieniowym). Do miodu wlać przecedzoną kawę, spirytus
i rum, wymieszać i przelać do butelek, szczelnie zamknąć i
odstawić na 6 tygodni. Następnie alkohol zlać znad osadu, osad
przefiltrować i resztę płynu połączyć z poprzednio zlaną
nalewką. Rozlać do butelek i odstawić na tydzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz