piątek, 6 kwietnia 2012

Miodówka inaczej


Miodówka inaczej

2 szklanki miodu,
 wysuszona wierzchnia żółta warstwa skórki ściętej z ćwiartki wcześniej wyszorowanej pomarańczy,
 2 czubate łyżki mielonej kawy,
 pół łyżeczki (od kawy) startej gałki muszkatołowej,
 litr spirytusu 96-proc.,
 szklanka rumu 

Miód lekko rozgrzać w rondlu, wlać szklankę wody, włożyć skórkę pomarańczową, zagotować, po czym usunąć z powierzchni syropu powstałą szumowinę, zdjąć z ognia i przestudzić. Kawę wymieszaną z gałką muszkatołową zalać szklanką wrzątku, nakryć spodkiem, parzyć 5 min (można też kawę zaparzyć w ekspresie ciśnieniowym). Do miodu wlać przecedzoną kawę, spirytus i rum, wymieszać i przelać do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić na 6 tygodni. Następnie alkohol zlać znad osadu, osad przefiltrować i resztę płynu połączyć z poprzednio zlaną nalewką. Rozlać do butelek i odstawić na tydzień.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz