piątek, 6 kwietnia 2012

Likier z czarnych porzeczek


Likier z czarnych porzeczek

3 litry soku ze świeżych czarnych porzeczek,
 3 kg cukru, 
0,5 l spirytusu, 
litr przegotowanej wody,
 torebka drożdży winnych, 
kilka ziarenek ziela angielskiego (1 dag)

Do dużego gąsiora wlać sok z czarnych porzeczek, wsypać 2 kg cukru, litr przegotowanej wody, drożdże winne oraz ziele angielskie i odstawić na 3 tygodnie do fermentacji. Następnie dodać resztę cukru i odstawić na następne 6 tygodni. Po tym czasie wlać spirytus, gąsior szczelnie zakorkować i zostawić w ciemnym miejscu. Gdy likier stanie się klarowny, ostrożnie porozlewać go do butelek, zakorkować je i odstawić na 2-3 miesiące w zaciemnione miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz