poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Nalewka miodowa szkocka


Nalewka miodowa szkocka

1 l szkockiej whisky,
 1 szklanka miodu,
 2 łyżeczki suszonego korzenia arcydzięgla, 
½ łyżeczki rozgniecionych nasion kopru,
 skórka z ½ cytryny, 
obrana bez białej włókniny

W słoiczku umieścić obraną skórkę z dokładnie umytej we wrzątku cytryny, zalać alkoholem, odstawić na 48 godzin. Po tym czasie skórkę usunąć, a alkohol przelać do gąsiorka. Dodać pozostałe składniki, szczelnie zamknąć, odstawić na 14 dni kilkakrotnie mieszając. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelek, odstawić szczelnie zamknięty na okres 6 miesięcy aby trunek nabrał właściwego smaku i zapachu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz