Dereniówka
1 kg
owoców derenia,
5 łyżek suszonych czarnych jagód,
1 kg cukru, 2
szklanki spirytusu 96-proc.,
2 szklanki czystej wódki
2 szklanki czystej wódki
Owoce umyć,
osączyć i osuszyć. Dereń ponakłuwać i wraz z jagodami wsypać
do słoja, po czym zalać alkoholem. Słój szczelnie zamknąć i
postawić na słońcu lub w ciepłym miejscu na 4-6 tygodni. Co kilka
dni nim potrząsać. Następnie zlać alkohol, a owoce zasypać
cukrem i wymieszać. Słój szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe
miejsce lub na słońce. Co jakiś czas potrząsać nim, by cukier
dotarł do wszystkich owoców. Powstały syrop odcedzić, wymieszać
z wcześniej zlanym wyciągiem alkoholowym i odstawić nalewkę do
sklarowania na 7 dni. Następnie sklarowany płyn ściągnąć rurką,
a osad przefiltrować i połączyć z nalewką, która musi dojrzewać
co najmniej 5-6 miesięcy. Im dłużej stoi, tym jest
aromatyczniejsza i smaczniejsza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz