Kresowa
1 kg czarnych porzeczek opłukanych i obranych z szypułek;
11 czystej
wódki 40-procentowej;
1 kg cukru (nalewka słodka) lub 75 dag
(półwytrawna) albo 30 dag (wytrawna);
Owoce włożyć do
ciemnego naczynia, zalać wódką i odstawić w zaciemnione miejsce.
Po 6 tygodniach alkohol zlać do butelek i szczelnie je zakręcić, a
do porzeczek wsypać cukier. wymieszać i ponownie odstawić na 6
tygodni (wstrząsać gąsiorkiem co 2-3 dni). Powstały syrop zlać i
połączyć z wyciągiem alkoholowym. Owoce można przepłukać
alkoholem i wodą (1/2 szklanki wódki, 1/2 szklanki wody). Po 3
tygodniach nalewkę przefiltrować i odstawić, aby dojrzała.
Nalewka wytrąca stałe cząstki jeszcze przez pół roku, dlatego
trzeba ją po tym czasie ponownie przefiltrować
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz