poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Kresowa


Kresowa

1 kg czarnych porzeczek opłukanych i obranych z szypułek;
 11 czystej wódki 40-procentowej;
1 kg cukru (nalewka słodka) lub 75 dag (półwytrawna) albo 30 dag (wytrawna);

Owoce włożyć do ciemnego naczynia, zalać wódką i odstawić w zaciemnione miejsce. Po 6 tygodniach alkohol zlać do butelek i szczelnie je zakręcić, a do porzeczek wsypać cukier. wymieszać i ponownie odstawić na 6 tygodni (wstrząsać gąsiorkiem co 2-3 dni). Powstały syrop zlać i połączyć z wyciągiem alkoholowym. Owoce można przepłukać alkoholem i wodą (1/2 szklanki wódki, 1/2 szklanki wody). Po 3 tygodniach nalewkę przefiltrować i odstawić, aby dojrzała. Nalewka wytrąca stałe cząstki jeszcze przez pół roku, dlatego trzeba ją po tym czasie ponownie przefiltrować

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz