Żenicha
kresowa
1 kg
dorodnych owoców dzikiej róży,
0,75 l spirytusu, 0,5 l wódki
czystej 40-proc.,
0,5 l miodu, 5-6 goździków,
łyżeczka suszonego
kwiatu rumianku,
łyżeczka suszonej mięty
Owoce
dzikiej róży (powinny być lekko zmrożone) umyć, ponakłuwać,
zalać spirytusem. Dodać goździki, miętę i rumianek, po czym słój
zamknąć szczelnie i postawić w ciepłe miejsce na 5 tygodni. Dość
często potrząsać słojem. Po wyznaczonym terminie nalew zlać. Z
pozostałych owoców wycisnąć sok, przecedzić. Miód zagotować z
dwiema szklankami wody, ostudzić, dodać wódkę, połączyć z
nalewem (kto lubi bardzo słodką nalewkę, może dodać trochę
więcej miodu). Porozlewać trunek do butelek, szczelnie zamknąć i
odstawić na 2-3 miesiące, by dojrzał. Nalewkę tę dawniej
obowiązkowo nastawiano w domach, gdzie były panny na wydaniu - stąd
jej nazwa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz