poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Żenicha kresowa


Żenicha kresowa

1 kg dorodnych owoców dzikiej róży,
 0,75 l spirytusu, 0,5 l wódki czystej 40-proc.,
 0,5 l miodu, 5-6 goździków,
 łyżeczka suszonego kwiatu rumianku,
 łyżeczka suszonej mięty

Owoce dzikiej róży (powinny być lekko zmrożone) umyć, ponakłuwać, zalać spirytusem. Dodać goździki, miętę i rumianek, po czym słój zamknąć szczelnie i postawić w ciepłe miejsce na 5 tygodni. Dość często potrząsać słojem. Po wyznaczonym terminie nalew zlać. Z pozostałych owoców wycisnąć sok, przecedzić. Miód zagotować z dwiema szklankami wody, ostudzić, dodać wódkę, połączyć z nalewem (kto lubi bardzo słodką nalewkę, może dodać trochę więcej miodu). Porozlewać trunek do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić na 2-3 miesiące, by dojrzał. Nalewkę tę dawniej obowiązkowo nastawiano w domach, gdzie były panny na wydaniu - stąd jej nazwa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz