Nalewka
na gruszkach
Bardzo
aromatyczne i soczyste gruszki (ilość zależy od wielkości
gąsiorka lub słoja),
spirytus 80-proc. do zalania owoców,
cukier
(30-35 dag na każdy kilogram owoców)
Z umytych i
osuszonych gruszek usunąć szypułki i ogonki. Nieobrane gruszki
pokroić nierdzewnym nożem w kostkę (pestek nie wyrzucać) i wsypać
do gąsiora - powinny zająć 3/4 jego pojemności. Zalać do pełna
80-proc. spirytusem, szczelnie zakorkować i przechowywać 6-8
miesięcy w pokojowej temperaturze. Następnie przelać płyn do
czystego słoja, zamknąć, a owoce zasypać cukrem i trzymać, aż
cukier całkowicie się rozpuści (często potrząsać gąsiorkiem).
Wówczas powstały syrop zlać do słoja, a owoce lekko wygnieść
przez płótno i wyciśnięty z nich sok także dolać do słoja z
nalewem. Zakręcić słój i odstawić na 2-3 dni, aby płyny
dokładnie się wymieszały. W tym czasie często potrząsać
naczyniem. Następnie nalewkę przefiltrować przez gęste płótno
lub bibułę i rozlać do butelek. Starannie zakręcone butelki
przechowywać co najmniej rok w ciemnym i chłodnym miejscu, by
nalewka dojrzała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz