poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Nalewka gruszkowa mocno aromatyzowana


Nalewka gruszkowa mocno aromatyzowana

2 kg słodkich gruszek,
 1 litr spirytusu, 
3 szklanki wody,
 1 szklanka miodu wielokwiatowego, 
¼ szklanki rumu, 
1 laska wanilii, 
2 ziarna kardamonu

Gruszki cienko obrać ze skóry, podzielić wzdłuż na ósemki, usunąć gniazda nasienne zachowując połowę pestek. Wodę zagotować, schłodzić do temperatury około 40 stopni, rozpuścić w niej miód. W gąsiorku umieścić wszystkie składniki, dodać spirytus, wodę i rum, szczelnie zamknąć, odstawić na 8 tygodni, kilkakrotnie mieszać. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelek, odstawić szczelnie zamknięty na okres 6 miesięcy aby trunek nabrał właściwego smaku i zapachu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz