Nalewka gruszkowa mocno
aromatyzowana
2 kg słodkich gruszek,
1
litr spirytusu,
3 szklanki wody,
1 szklanka miodu wielokwiatowego,
¼
szklanki rumu,
1 laska wanilii,
2 ziarna kardamonu
Gruszki
cienko obrać ze skóry, podzielić wzdłuż na ósemki, usunąć
gniazda nasienne zachowując połowę pestek. Wodę zagotować,
schłodzić do temperatury około 40 stopni, rozpuścić w niej miód.
W gąsiorku umieścić wszystkie składniki, dodać spirytus, wodę i
rum, szczelnie zamknąć, odstawić na 8 tygodni, kilkakrotnie
mieszać. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do
butelek, odstawić szczelnie zamknięty na okres 6 miesięcy aby
trunek nabrał właściwego smaku i zapachu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz