poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Karmelówka


Karmelówka

850 ml czystej wódki,
 po 50 ml spirytusu i brandy,
wyłuskany orzech włoski, 
5 migdałów, 20 rodzynek, 
suszona śliwka,
 kawałek laski wanilii, 
2 łyżki cukru

Rodzynki, migdały, orzech i śliwkę wypłukać, osuszyć, włożyć do słoja, zalać spirytusem rozcieńczonym 50 ml przegotowanej wody, dodać wanilię i zamknąć słój. Co jakiś czas potrząsać słojem, by składniki równo się macerowały. Po 4 tygodniach zaprawę zlać i przefiltrować. Owoce w słoju zalać 50 ml przegotowanej chłodnej wody i odstawić na dobę, po czym zlać płyn do przefiltrowanej zaprawy. Na rozgrzanej patelni podgrzać cukier z łyżką wody i mieszać, aż nabierze jasnozłotej barwy. Gdy nieco przestygnie, dodać go do zaprawy, wlać wódkę, brandy i mieszać, aż karmel się rozpuści. Przefiltrować przepalankę, rozlać do butelek i odstawić na kilka tygodni w ciemne i chłodne miejsce. Jeśli chcemy uzyskać nalewkę mniej wytrawną, rozcieńczamy spirytus wodą osłodzoną łyżką cukru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz