Karmelówka
850 ml
czystej wódki,
po 50 ml spirytusu i brandy,
wyłuskany orzech
włoski,
5 migdałów, 20 rodzynek,
suszona śliwka,
kawałek laski
wanilii,
2 łyżki cukru
Rodzynki,
migdały, orzech i śliwkę wypłukać, osuszyć, włożyć do słoja,
zalać spirytusem rozcieńczonym 50 ml przegotowanej wody, dodać
wanilię i zamknąć słój. Co jakiś czas potrząsać słojem, by
składniki równo się macerowały. Po 4 tygodniach zaprawę zlać i
przefiltrować. Owoce w słoju zalać 50 ml przegotowanej chłodnej
wody i odstawić na dobę, po czym zlać płyn do przefiltrowanej
zaprawy. Na rozgrzanej patelni podgrzać cukier z łyżką wody i
mieszać, aż nabierze jasnozłotej barwy. Gdy nieco przestygnie,
dodać go do zaprawy, wlać wódkę, brandy i mieszać, aż karmel
się rozpuści. Przefiltrować przepalankę, rozlać do butelek i
odstawić na kilka tygodni w ciemne i chłodne miejsce. Jeśli chcemy
uzyskać nalewkę mniej wytrawną, rozcieńczamy spirytus wodą
osłodzoną łyżką cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz