poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Nalewka korzenna mocno aromatyczna


Nalewka korzenna mocno aromatyczna

1 łyżeczka suszonego majeranku,
 2 łyżki suszonego korzenia arcydzięgla,
 2 rozgniecione ziarna  kardamonu,
 ½ rozgniecionej pestki moreli ,
 szczypta mielonego ziela angielskiego, 
szczypta mielonego anyżu
, szczypta mielonej kolendry,
 0,5 litra spirytusu, 
2 szklanki wody, 
½ szklanka cukru 

Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać korzeń arcydzięgla, gotować przez 30 minut na wolnym ogniu, przecedzić,  rozpuścić w naparze cukier, schłodzić. W gąsiorku lub szklanym słoju połączyć wszystkie składniki nalewki, szczelnie zamknąć, odstawić na 1 miesiąc kilkakrotnie w tym czasie mieszając. Po tym czasie nalewkę dokładnie przefiltrować, rozlać do czystych butelek, odstawić na 6 miesięcy.


1 komentarz: