poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Nalewka wiśniowa


Nalewka wiśniowa

50 dag bardzo dojrzałych i soczystych wiśni,
 szklanka płynnego miodu pszczelego,
 25 dag śliwek kalifornijskich, 
15 goździków,
 litr spirytusu, 
3 szklanki przegotowanej wody

Wiśnie umyć, osuszyć, połowę wydrylować i wsypać wszystkie do gąsiorka. Zalać miodem pszczelim, przykryć ściereczką i odstawić. Mniej więcej po 24 godzinach wsypać goździki oraz wymyte, osuszone i pokrojone w paseczki suszone śliwki. Zalać wszystko litrem spirytusu wymieszanego z 3 szklankami przegotowanej wody. Dokładnie zakorkować gąsiorek i trzymać w cieple przez 10-12 dni, codziennie nim potrząsać. Następnie alkohol zlać, dodać płyn z odciśniętych przez płótno owoców. Całość przefiltrować przez gazę lub bibułę, rozlać nalewkę do butelek i szczelnie zakorkować. Podawać nie wcześniej niż po 6-8 miesiącach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz