Nalewka
wiśniowa
50 dag
bardzo dojrzałych i soczystych wiśni,
szklanka płynnego miodu
pszczelego,
25 dag śliwek kalifornijskich,
15 goździków,
litr
spirytusu,
3 szklanki przegotowanej wody
Wiśnie
umyć, osuszyć, połowę wydrylować i wsypać wszystkie do
gąsiorka. Zalać miodem pszczelim, przykryć ściereczką i
odstawić. Mniej więcej po 24 godzinach wsypać goździki oraz
wymyte, osuszone i pokrojone w paseczki suszone śliwki. Zalać
wszystko litrem spirytusu wymieszanego z 3 szklankami przegotowanej
wody. Dokładnie zakorkować gąsiorek i trzymać w cieple przez
10-12 dni, codziennie nim potrząsać. Następnie alkohol zlać,
dodać płyn z odciśniętych przez płótno owoców. Całość
przefiltrować przez gazę lub bibułę, rozlać nalewkę do butelek
i szczelnie zakorkować. Podawać nie wcześniej niż po 6-8
miesiącach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz