Ze
świeżych i suszonych owoców
15 dag
świeżych wiśni,
10 dag suszonych (niewędzonych) śliwek bez
pestek,
10 dag suszonych moreli,
3 suszone figi,
3 suszone daktyle,
4
szklanki spirytusu 96-proc.,
10 ml rumu,
10 goździków,
1/3 łyżeczki
od kawy korzenia arcydzięgla,
3 orzechy laskowe,
5 łyżek cukru
Owoce umyć,
wiśnie wydrylować, orzechy obrać z łupin. Owoce (oprócz wiśni)
i orzechy drobno pokroić, wszystkie włożyć do słoja, dodać
goździki i arcydzięgiel, wlać spirytus i rum oraz 3 i 1/2 szklanki
przegotowanej, ostudzonej i osłodzonej wody. Całość wymieszać,
szczelnie zamknąć i odstawić na 10 dni. Codziennie przez chwilę
wstrząsać słojem. Następnie zlać alkohol do innego słoja,
odciskając owoce. Gdy nalewka stanie się klarowna, przefiltrować
ją, rozlać do butelek, zamknąć i przenieść do spiżarni. Po 5-6
miesiącach nalewka uzyska pełnię smaku i aromatu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz