piątek, 6 kwietnia 2012

Ze świeżych i suszonych owoców


Ze świeżych i suszonych owoców

15 dag świeżych wiśni,
 10 dag suszonych (niewędzonych) śliwek bez pestek, 
10 dag suszonych moreli, 
3 suszone figi,
 3 suszone daktyle, 
4 szklanki spirytusu 96-proc.,
 10 ml rumu,
 10 goździków, 
1/3 łyżeczki od kawy korzenia arcydzięgla,
 3 orzechy laskowe, 
5 łyżek cukru

Owoce umyć, wiśnie wydrylować, orzechy obrać z łupin. Owoce (oprócz wiśni) i orzechy drobno pokroić, wszystkie włożyć do słoja, dodać goździki i arcydzięgiel, wlać spirytus i rum oraz 3 i 1/2 szklanki przegotowanej, ostudzonej i osłodzonej wody. Całość wymieszać, szczelnie zamknąć i odstawić na 10 dni. Codziennie przez chwilę wstrząsać słojem. Następnie zlać alkohol do innego słoja, odciskając owoce. Gdy nalewka stanie się klarowna, przefiltrować ją, rozlać do butelek, zamknąć i przenieść do spiżarni. Po 5-6 miesiącach nalewka uzyska pełnię smaku i aromatu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz