Nalewka
Galiano
2
szklanki spirytusu,
2 szklanki wody,
½ szklanki miodu,
1 łyżeczka
suszonego korzenia arcydzięgla,
1 laska cynamonu,
1 laska cynamonu,
1 rozcięta
wzdłuż laska wanilii,
szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
1
łyżeczka soku z cytryny,
½ łyżeczki suszonego biedrzeńca,
1
pokrojony w plastry banan,
1 pokrojony w kostkę plaster ananasa
Wodę doprowadzić do wrzenia, schłodzić, rozpuścić w niej miód. Wszystkie składniki nalewki umieścić
w gąsiorku, zalać spirytusem i wodą z miodem. Szczelnie zamknąć, odstawić na 4 tygodnie, kilkakrotnie w tym okresie energicznie potrząsając gąsiorkiem. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelki, odstawić szczelnie zamknięty na okres 6 miesięcy aby trunek nabrał właściwego smaku i zapachu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz