poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Nalewka Galiano


Nalewka Galiano

2 szklanki spirytusu, 
2 szklanki wody, 
½ szklanki miodu, 
1 łyżeczka suszonego korzenia arcydzięgla,
1 laska cynamonu, 
1 rozcięta wzdłuż laska wanilii, 
szczypta mielonej gałki muszkatołowej, 
1 łyżeczka soku z cytryny, 
½ łyżeczki suszonego biedrzeńca, 
1 pokrojony w plastry banan, 
1 pokrojony w kostkę plaster ananasa

Wodę doprowadzić do wrzenia, schłodzić, rozpuścić w niej miód. Wszystkie składniki nalewki umieścić
w gąsiorku, zalać spirytusem i wodą z miodem. Szczelnie zamknąć, odstawić na 4 tygodnie, kilkakrotnie w tym okresie energicznie potrząsając gąsiorkiem. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelki, odstawić szczelnie zamknięty na okres 6 miesięcy aby trunek nabrał właściwego smaku i zapachu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz