Śliwowica wytrawna
2 kg
dojrzałych śliwek różnych odmian,
spirytus 90-proc.
Tę
niezwykle smaczną nalewkę domową nastawia się dość długo, bo
bierze się do niej dojrzewające w różnym czasie śliwki -
zaczynając od małych lubaszek, na późnych węgierkach kończąc.
Dojrzałe umyte i osuszone śliwki z pestkami wrzucać do gąsiora,
zalewać taką ilością spirytusu, by za każdym razem były
całkowicie w nim zatopione. Gąsior szczelnie zakorkować, zostawić
na słońcu i w cieple. Już po 2 miesiącach nalew można zlać, ale
najlepiej zrobić to po roku. Po zlaniu przefiltrować płyn przez
gazę lub bibułę, rozlać do butelek i szczelnie je zakręcić.
Pozostałe w gąsiorze owoce obficie posypać cukrem i szczelnie
zakorkowane zostawić w cieple na 2-3 miesiące (od czasu do czasu
potrząsać gąsiorem). Następnie syrop zlać, dodając sok z owoców
lekko przeciśniętych przez płótno. Otrzymany trunek ma smak
delikatnego likieru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz