piątek, 6 kwietnia 2012

Śliwowica wytrawna


Śliwowica wytrawna


2 kg dojrzałych śliwek różnych odmian,
 spirytus 90-proc.

Tę niezwykle smaczną nalewkę domową nastawia się dość długo, bo bierze się do niej dojrzewające w różnym czasie śliwki - zaczynając od małych lubaszek, na późnych węgierkach kończąc. Dojrzałe umyte i osuszone śliwki z pestkami wrzucać do gąsiora, zalewać taką ilością spirytusu, by za każdym razem były całkowicie w nim zatopione. Gąsior szczelnie zakorkować, zostawić na słońcu i w cieple. Już po 2 miesiącach nalew można zlać, ale najlepiej zrobić to po roku. Po zlaniu przefiltrować płyn przez gazę lub bibułę, rozlać do butelek i szczelnie je zakręcić. Pozostałe w gąsiorze owoce obficie posypać cukrem i szczelnie zakorkowane zostawić w cieple na 2-3 miesiące (od czasu do czasu potrząsać gąsiorem). Następnie syrop zlać, dodając sok z owoców lekko przeciśniętych przez płótno. Otrzymany trunek ma smak delikatnego likieru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz