Nalewka
na orzechach laskowych
15
orzechów laskowych,
1 laska wanilii,
2 ziarna ziela angielskiego,
2
szklanki spirytusu
2 szklanki wody,
2 szklanki wody,
½ szklanki cukru
Rozbić
skorupy orzechów, obrać z pokrywającej jądra skórki. Do nalewki
wybrać białe, jędrne ziarna, posiekać nożem. Laskę wanilii
przeciąć wzdłuż. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać
cukier, gotować aż się rozpuści. Schłodzić. W gąsiorku
umieścić wszystkie składniki nalewki, szczelnie zamknąć,
odstawić na 3 tygodnie kilkakrotnie w tym czasie mieszając. Nalewkę
bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelek, odstawić
szczelnie zamknięty na okres 1 miesiąca aby trunek nabrał
właściwego smaku i zapachu.
Brak przepisu, wielka strata :(
OdpowiedzUsuń