poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Nalewka na orzechach laskowych


Nalewka na orzechach laskowych

15 orzechów laskowych, 
1 laska wanilii, 
2 ziarna ziela angielskiego,
 2 szklanki spirytusu
2 szklanki wody, 
½ szklanki cukru

Rozbić skorupy orzechów, obrać z pokrywającej jądra skórki. Do nalewki wybrać białe, jędrne ziarna, posiekać nożem. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać cukier, gotować aż się rozpuści. Schłodzić. W gąsiorku umieścić wszystkie składniki nalewki, szczelnie zamknąć, odstawić na 3 tygodnie kilkakrotnie w tym czasie mieszając. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelek, odstawić szczelnie zamknięty na okres 1 miesiąca aby trunek nabrał właściwego smaku i zapachu.




1 komentarz: