poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Złota jesień


Złota jesień

1 l czystej wódki 45%,
4 goździki ,
1/3 łyżeczki mielonego imbiru, 
1/5 gałki muszkatołowej (startej lub pokrojonej),
2 ziarna ziela angielskiego,
 świeża skórka z 1/8 pomarańczy, 
szczypta czarnego pieprzu, 
1/3 laski wanilii lub 1 cukier waniliowy (1,6 dag), 
1 łyżka miodu (najlepiej lipowego lub wielokwiatowego),
 karmel z 4 - 5 łyżek cukru.

Jeśli miód jest zestalony, należy go rozpuścić, wstawiając słoik do garnka z ciepłą, nie
przekraczającą temperatury 40ºC, wodą. Cukier na karmel rozpuścić w rondelku, podgrzewając na małym ogniu, a następnie rozprowadzić niewielką ilością gorącej wody. Wszystkie składniki zalać wódką w słoju lub gąsiorku. Zamknąć i odstawić na 3 tygodnie. Wyciąg zlać, zostawić do sklarowania. Po 2 tygodniach ostrożnie, żeby nie poruszyć osadu, zlać (najlepiej rurką) gotową nalewkę do butelek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz