Złota jesień
1 l czystej wódki 45%,
4 goździki ,
1/3 łyżeczki mielonego imbiru,
1/5 gałki muszkatołowej (startej lub pokrojonej),
2 ziarna ziela
angielskiego,
świeża skórka z 1/8 pomarańczy,
szczypta czarnego
pieprzu,
1/3 laski wanilii lub 1 cukier waniliowy (1,6 dag),
1 łyżka
miodu (najlepiej lipowego lub wielokwiatowego),
karmel z 4 - 5 łyżek
cukru.
Jeśli miód
jest zestalony, należy go rozpuścić, wstawiając słoik do garnka
z ciepłą, nie
przekraczającą temperatury 40ºC, wodą. Cukier na karmel rozpuścić w rondelku, podgrzewając na małym ogniu, a następnie rozprowadzić niewielką ilością gorącej wody. Wszystkie składniki zalać wódką w słoju lub gąsiorku. Zamknąć i odstawić na 3 tygodnie. Wyciąg zlać, zostawić do sklarowania. Po 2 tygodniach ostrożnie, żeby nie poruszyć osadu, zlać (najlepiej rurką) gotową nalewkę do butelek.
przekraczającą temperatury 40ºC, wodą. Cukier na karmel rozpuścić w rondelku, podgrzewając na małym ogniu, a następnie rozprowadzić niewielką ilością gorącej wody. Wszystkie składniki zalać wódką w słoju lub gąsiorku. Zamknąć i odstawić na 3 tygodnie. Wyciąg zlać, zostawić do sklarowania. Po 2 tygodniach ostrożnie, żeby nie poruszyć osadu, zlać (najlepiej rurką) gotową nalewkę do butelek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz