Likier różany
Litr
spirytusu,
3 porcje (po 15 dag) płatków na wpółrozkwitłych róż
(najlepiej cukrowych),
1 kg cukru,
2,5
szklanki przegotowanej wody
Płatki róży
- po usunięciu żółtych koniuszków - wsypać do gąsiorka, zalać
taką ilością spirytusu, by były lekko przykryte. Gąsiorek
szczelnie zakorkować, trzymać 3 dni w nasłonecznionym miejscu.
Następnie spirytus zlać i użyć go do zalania kolejnej porcji
płatków róży. Powtórzyć tę czynność trzy razy (zawsze
dodawać świeżo zerwane płatki, a zlany alkohol uzupełniać
nowym). Z cukru i wody ugotować syrop, dodać świeżo wyciśnięty
sok z cytryn, zestawić z ognia i wymieszać. Gdy syrop nieco
przestygnie, wlać litr nalewu różanego, dokładnie wymieszać i
rozlać do butelek. Szczelnie zakorkowany likier powinien postać co
najmniej 2 miesiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz