piątek, 6 kwietnia 2012

Likier różany


Likier różany


Litr spirytusu,
 3 porcje (po 15 dag) płatków na wpółrozkwitłych róż (najlepiej cukrowych), 
1 kg cukru,
 2,5 szklanki przegotowanej wody

Płatki róży - po usunięciu żółtych koniuszków - wsypać do gąsiorka, zalać taką ilością spirytusu, by były lekko przykryte. Gąsiorek szczelnie zakorkować, trzymać 3 dni w nasłonecznionym miejscu. Następnie spirytus zlać i użyć go do zalania kolejnej porcji płatków róży. Powtórzyć tę czynność trzy razy (zawsze dodawać świeżo zerwane płatki, a zlany alkohol uzupełniać nowym). Z cukru i wody ugotować syrop, dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryn, zestawić z ognia i wymieszać. Gdy syrop nieco przestygnie, wlać litr nalewu różanego, dokładnie wymieszać i rozlać do butelek. Szczelnie zakorkowany likier powinien postać co najmniej 2 miesiące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz