piątek, 6 kwietnia 2012

Piołunówka


Piołunówka

2-3 wysuszone gałązki piołunu,
 5 kwiatów dziurawca z listkami, liść geranium,
 8 ziaren pieprzu, 
garść rodzynek,
 torebka herbaty ekspresowej, 
łyżka miodu lub 2 łyżeczki cukru,
litr czystej wódki

Do wymytego i wypłukanego w gorącej wodzie słoika włożyć gałązki piołunu, zalać wódką i dodać pozostałe składniki nalewki. Następnie słoik zamknąć, owinąć ściereczką zamoczoną we wrzątku i wstawić na 2 godz. do gorącej wody. Po wyjęciu słoika z wody usunąć herbatę. Słój zamknąć i odstawić na 7 dni w ciemne miejsce. Następnie przesączyć nalew przez podwójnie złożoną gazę i pozostawić do sklarowania. Gdy się ustoi i nabierze klarowności, delikatnie zlać go do butelki, a osad z dna słoika przesączyć przez lejek wyścielony watą i dolać do butelki z nalewem. Piołunówka nie musi dodatkowo dojrzewać. Znakomita na niestrawność i bóle żołądka. Poprawia apetyt. Ale należy ją stosować z wielkim umiarem i w bardzo ograniczonych, wręcz aptekarskich ilościach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz