Piołunówka
2-3
wysuszone gałązki piołunu,
5 kwiatów dziurawca z listkami, liść
geranium,
8 ziaren pieprzu,
garść rodzynek,
torebka herbaty
ekspresowej,
łyżka miodu lub 2 łyżeczki
cukru,
litr czystej wódki
Do wymytego
i wypłukanego w gorącej wodzie słoika włożyć gałązki piołunu,
zalać wódką i dodać pozostałe składniki nalewki. Następnie
słoik zamknąć, owinąć ściereczką zamoczoną we wrzątku i
wstawić na 2 godz. do gorącej wody. Po wyjęciu słoika z wody
usunąć herbatę. Słój zamknąć i odstawić na 7 dni w ciemne
miejsce. Następnie przesączyć nalew przez podwójnie złożoną
gazę i pozostawić do sklarowania. Gdy się ustoi i nabierze
klarowności, delikatnie zlać go do butelki, a osad z dna słoika
przesączyć przez lejek wyścielony watą i dolać do butelki z
nalewem. Piołunówka nie musi dodatkowo dojrzewać. Znakomita na
niestrawność i bóle żołądka. Poprawia apetyt. Ale należy ją
stosować z wielkim umiarem i w bardzo ograniczonych, wręcz
aptekarskich ilościach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz