Nalewka z
jeżyn
litr
dojrzałych jeżyn,
75 dag cukru,
0,5 l czystej wódki,
0,25 l
spirytusu
Jeżyny
przebrać, wypłukać, osączyć na sitku, dokładnie osuszyć
papierowym ręcznikiem i włożyć do słoja, przesypując je cukrem.
Zakryć słój bardzo szczelnie, odstawić na 10 dni. Następnie wlać
spirytus, słój dobrze zamknąć i odstawić na kolejne 10 dni. W
tym czasie kilka razy dokładnie potrząsnąć słojem. Następnie
zlać zaprawę do drugiego słoja, a jeżyny dobrze rozgnieść i
zalać wódką. Po tygodniu zlać wódkę do pierwszej zaprawy,
wymieszać, po czym starannie przefiltrować i rozlać nalewkę do
butelek. Dokładnie je zakorkować i odstawić w chłodne ciemne
miejsce, by nalewka dojrzała. Po 6 miesiącach będzie się nadawała
do picia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz