piątek, 6 kwietnia 2012

Likier orzechowy


Likier orzechowy

Litr spirytusu,
 szklanka wody,
 50 dag pokrojonych na ćwiartki zielonych orzechów włoskich,
 50 dag cukru,
 3 gorzkie migdały, 
10 goździków,
kawałek kory cynamonu

Do gąsiorka wlać spirytus i przegotowaną, ostudzoną wodę, wrzucić umyte, osuszone i pokrojone na ćwiartki zielone orzechy włoskie, gorzkie migdały oraz cynamon i goździki. Gąsiorek zakorkować i odstawić na 3-4 tygodnie w ciepłe miejsce (codziennie nim potrząsać). Następnie nalew zlać, przefiltrować przez gazę lub bibułę. Cukier zalać szklanką wody i zagotować. Do gorącego syropu wlać ostrożnie orzechowy nalew, dokładnie wymieszać, porozlewać do butelek i odstawić na co najmniej rok w ciemne i chłodne miejsce. Gotowy likier ma piękny złotawy kolor, jest lekko gorzki i bardzo smaczny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz