Likier
orzechowy
Litr
spirytusu,
szklanka wody,
50 dag pokrojonych na ćwiartki zielonych
orzechów włoskich,
50 dag cukru,
3 gorzkie migdały,
10 goździków,
kawałek kory cynamonu
Do gąsiorka
wlać spirytus i przegotowaną, ostudzoną wodę, wrzucić umyte,
osuszone i pokrojone na ćwiartki zielone orzechy włoskie, gorzkie
migdały oraz cynamon i goździki. Gąsiorek zakorkować i odstawić
na 3-4 tygodnie w ciepłe miejsce (codziennie nim potrząsać).
Następnie nalew zlać, przefiltrować przez gazę lub bibułę.
Cukier zalać szklanką wody i zagotować. Do gorącego syropu wlać
ostrożnie orzechowy nalew, dokładnie wymieszać, porozlewać do
butelek i odstawić na co najmniej rok w ciemne i chłodne miejsce.
Gotowy likier ma piękny złotawy kolor, jest lekko gorzki i bardzo
smaczny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz