piątek, 6 kwietnia 2012

Nalewka farmaceutów


Nalewka farmaceutów

1 kg cytryn,
 1 kg cukru, 
po litrze mleka i 96-proc. spirytusu

Cytryny starannie wyszorować namydloną szczotką, dokładnie opłukać, osuszyć, po czym obrać z żółtej skórki i białego albedo. Z jednej najpierw skroić cieniuteńką żółtą warstwę skórki i odłożyć ją. Starannie obrane cytryny pokroić na cienkie talarki i oczyścić z pestek, po czym ułożyć w słoju zamykanym na klamrę, dodać cukier, spirytus i odłożoną skórkę z jednej cytryny. Słój dokładnie zamknąć i odstawić na miesiąc w chłodne, ciemne miejsce (co kilka dni wstrząsać słojem). Gdy nalew stanie się krystaliczny i nabierze pięknej złocistozielonkawej barwy, starannie go przefiltrować i rozlać do butelek. Już po dwóch tygodniach dojrzewania nalewka nadaje się do picia. Dobra na zaziębienia i chandrę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz