Nalewka
farmaceutów
1 kg
cytryn,
1 kg cukru,
po litrze mleka i 96-proc. spirytusu
Cytryny
starannie wyszorować namydloną szczotką, dokładnie opłukać,
osuszyć, po czym obrać z żółtej skórki i białego albedo. Z
jednej najpierw skroić cieniuteńką żółtą warstwę skórki i
odłożyć ją. Starannie obrane cytryny pokroić na cienkie talarki
i oczyścić z pestek, po czym ułożyć w słoju zamykanym na
klamrę, dodać cukier, spirytus i odłożoną skórkę z jednej
cytryny. Słój dokładnie zamknąć i odstawić na miesiąc w
chłodne, ciemne miejsce (co kilka dni wstrząsać słojem). Gdy
nalew stanie się krystaliczny i nabierze pięknej
złocistozielonkawej barwy, starannie go przefiltrować i rozlać do
butelek. Już po dwóch tygodniach dojrzewania nalewka nadaje się do
picia. Dobra na zaziębienia i chandrę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz