poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Ratafia tutti frutti


Ratafia tutti frutti

2,5 kg świeżych owoców 
(np. poziomek, malin, truskawek, jeżyn, jagód, wiśni, węgierek,
 jabłek, gruszek itp.),
 35 dag owoców suszonych: głogu, dzikiej róży, rodzynek, fig,
 2-3 pomarańcze,
 2 cytryny, 
1,25 kg cukru, 
3 l spirytusu 96-proc.

Cały spirytus, który będzie potrzebny na tę nalewkę, wymieszać z 1,2 l wody. Do gąsiorka wsypywać po 20-35 dag owoców w kolejności ich dojrzewania (trwa to kilka miesięcy), zaczynając od truskawek, a na późnych owocach kończąc. Przed wrzuceniem do gąsiora owoce miękkie przebrać, szybko opłukać i osączyć na sicie. Śliwki i wiśnie wydrylować i pokroić na drobne kawałki. Nieobrane jabłka i gruszki (bez gniazd nasiennych) pokroić na kawałki. Na koniec wrzucić do słoja owoce suszone oraz obrane i pokrojone cytrusy (bez pestek). Po wsypaniu każdej porcji wlewać 250 ml spirytusu. Za każdym razem gąsior szczelnie korkować, a jego zawartość od czasu do czasu zamieszać. Po skończeniu maceracji zlać nalew do innego naczynia. Cukier wsypać do garnka i, mieszając, powoli dolewać wrzącą wodę. Powinno jej być tyle, by uzyskać 1,25 l roztworu. Przelać roztwór do nalewu i dobrze wymieszać. Następnie przefiltrować, rozlać do butelek i odstawić przynajmniej na 3 miesiące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz