Ratafia
tutti frutti
2,5 kg
świeżych owoców
(np. poziomek, malin, truskawek, jeżyn, jagód,
wiśni, węgierek,
jabłek, gruszek itp.),
35 dag owoców suszonych:
głogu, dzikiej róży, rodzynek, fig,
2-3 pomarańcze,
2 cytryny,
1,25 kg cukru,
3 l spirytusu 96-proc.
Cały
spirytus, który będzie potrzebny na tę nalewkę, wymieszać z 1,2
l wody. Do gąsiorka wsypywać po 20-35 dag owoców w kolejności ich
dojrzewania (trwa to kilka miesięcy), zaczynając od truskawek, a na
późnych owocach kończąc. Przed wrzuceniem do gąsiora owoce
miękkie przebrać, szybko opłukać i osączyć na sicie. Śliwki i
wiśnie wydrylować i pokroić na drobne kawałki. Nieobrane jabłka
i gruszki (bez gniazd nasiennych) pokroić na kawałki. Na koniec
wrzucić do słoja owoce suszone oraz obrane i pokrojone cytrusy (bez
pestek). Po wsypaniu każdej porcji wlewać 250 ml spirytusu. Za
każdym razem gąsior szczelnie korkować, a jego zawartość od
czasu do czasu zamieszać. Po skończeniu maceracji zlać nalew do
innego naczynia. Cukier wsypać do garnka i, mieszając, powoli
dolewać wrzącą wodę. Powinno jej być tyle, by uzyskać 1,25 l
roztworu. Przelać roztwór do nalewu i dobrze wymieszać. Następnie
przefiltrować, rozlać do butelek i odstawić przynajmniej na 3
miesiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz