sobota, 29 czerwca 2013

Nalewka żubrówka

Turówka wonna to bylina, ok 60cm, wyróżnia się bardzo charakterystycznym, waniliowo-kokosowym aromatem dzięki zawartości kumaryny, zapach ten jest uwydatniony zwłaszcza po zasuszeniu rośliny.

Składniki:
kilka listków Turówki Wonnej (żubrówki)
1litr wódki (50%)
cukier 15 - 25g

Przygotowanie żubrówki:

Do litrowej butelki włożyć liście turówki, dodać cukier i zalać to alkoholem. Butelkę zamknąć i odstawić w ciepłe, jasne miejsce. Wskazane jest aby poruszać butelką raz dziennie, chodzi o to aby cukier rozpuścił się całkowicie. Po kilku tygodniach (im dłużej tym lepiej) nalewkę warto przefiltrować i schować do bareczku. Jest gotowa do spożywania.

Nalewka ta ma działanie pożądane na układ trawienny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz