czwartek, 27 czerwca 2013

Likier jeżynowy

Likier jeżynowy
Zestaw na 2 litry likieru.
500 ml morsu jeżynowego (sok z spirytusem w proporcji 4:1),
100 ml morsu wiśniowego, malinowego lub truskawkowego,
700 g cukru,
50 ml rumu lub araku,
600 ml spirytusu o mocy 95ż,
400 ml wody.

1. Do słoja o pojemności 2 l wlać odmierzone ilości morsow owocowych (patrz
"ogolne") i rozpuszczony w przegotowanej wodzie cukier, po czym powoli, stale mieszajac, dodac spirytus.
2. Do zestawu dodac arak lub rum. Nastepnie odstawic na 3 miesiace.
- Do slodkich likierow owocowych mozna zawsze dodac rum, araku lub koniaku albo wrecz zastapic spirytus rumem badz koniakiem. Dla wzbogacenia smaku nalewow z przypraw i ziol dodaje sie whisky. Podczas sporzadzania zestawu na nalewki i likieru ziolowe mozna takze uzyc whisky zamiast spirytusu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz