czwartek, 27 czerwca 2013

Nalewka z aronii

receptura 1
Owoce umyć i osuszyć a następnie przełożyć do niewielkiego gąsiorka i ugnieść. Wanilię i skórkę cytrusową drobno posiekać lub utrzeć i wymieszać z owocami aronii. Spirytus wymieszać z wódką po czym zalać owoce alkoholem i przechowywać w ciepłym miejscu co najmniej przez miesiąc. Po tym czasienalewkę z aronii zlać do innego naczynia, a pozostałe w gąsiorze owoce zasypać cukrem i wymieszać, energicznie potrząsając. Tak przygotowany nowy zaczyn na nalewkę z aronii należy ponownie odstawić w ciepłe miejsce i codziennie potrząsać naczyniem do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Syrop zalać znad osadu przefiltrowując oraz wyciskając owoce przez bawełnianą szmatkę i połączyć z poprzednio zlaną nalewką. Pozyskaną nalewkę z aroniinależy przefiltrować przez gazę i przelać do butelek.Po kilku miesiącach leżakowania i dojrzewania w ciemnym i chłodnym miejscunalewka z aronii osiąga pełnię smaku.


receptura 2
Dojrzałe owoce aronii umyć, dodać cukier i przyprawy. Zaczyn zalać spirytusem i macerować w ciepłym miejscu 2 tygodnie, co kilka dni wstrząsając naczyniem. Po tym czasie przefiltrować i przelać do butelek. Nalewka z aronii przygotowana tym sposobem powinna dojrzewać co najmniej przez 3 miesiące.

receptura 3
Owoce aronii wrzucić do 2 litrów wody, dodać liście wiśni i gotować ok 30 minut. Pozostawić do wystygnięcia. Na drugi dzień dodać 1/2 kg cukru, sok z 1/2 cytryny i zagotować. Wystudzić i dodać alkohol. Odcedzić i przelać do butelek. Odstawić w chłodne, najlepiej ciemne miejsce na 3-4 miesiące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz