sobota, 29 czerwca 2013

Nalewka Wiejska

1 szklanka żytniej mąki razowej
1,5 szklanki pszennej mąki razowej
2-3 g soli
30 g młodych wiosennych pączków, liści lub orzechów brzozowych
0,2 kg cukru
20-30 sztuk rodzynek
1,25 l wódki czystej 45%
0,25 l piwa jasnego pełnego
woda



Przegotowaną, ostudzoną o osoloną wodę dodawać stopniowo do zmieszanych razem mąk, zagnieść dobrze na sztywne i pulchne ciasto, rozwałkować je, włożyć na suchą blachę, zrobić na nim nożem nacięcia w kratę i piec w temp. 300*C przez 15-20 min., aż się placek przyrumieni. Na drugi dzień wziąć 0,25 kg placka, pokruszyć go, zalać w naczyniu wódką, dodając jednocześnie rodzynki i pączki, liście lub orzechy brzozowe, po czym odstawić na 2 tygodnie. Następnie przecedzić starannie nalewkę przez gęste płótno lub flanelę i wlać do rondla z rozpuszczonym w gorącym piwie cukrem, wymieszać i odstawić do chłodu na 2 miesiące, do pełnego sklarowania. Ta złocistobrunatna znakomita staropolska nalewka, obecnie zupełnie nieznana, ma charakterystyczny aromat i niecodzienny lekko gorzkawy słodkawo-palony smak. Zawartość cukru ok. 10%. Pije się ją o temp. 8-10*C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz