czwartek, 27 czerwca 2013

Likier bernardyński

Likier bernardyński
6 g kolendry,
 3 g jałowca,
 3 g kminku,
 1 g mięty suszonej,
 0,5 g (3 ziarnka) pieprzu czarnego,
 6 pestek z jabłek,
 1 goździk
, 0,5 g anyżku,
 1,5 g majeranku i

 3 g czarnuszki zalać 1 l czystej wódki (najlepiej "Żytniej").
Słój szczelnie zamknąć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 4 tygodnie.
Po tym czasie płyn zlać, najlepiej jednak przefiltrować przez bibułę lub też rzadkie płótno, i dodać 300 g cukru.
Naczynie postawić w ciepłym miejscu lub na słońcu, by cukier zupełnie się rozpuścił.
Od czasu do czasu można nim wstrząsnąć i następnie przefiltrować jeszcze raz.
Pozostawić na 4-5 tygodni w temperaturze pokojowej.
Wówczas już można pić, jednak trunek ma zdecydowanie lepszy smak dopiero po roku lub po 2 latach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz