SKŁADNIKI:
garść listków mięty,
1 cytryna,
1 łyżka cukru,
0,5l spirytusu,
0,5l wody.
PRZYGOTOWANIE:
Do słoja wkładamy cienko skrojoną skórkę z wyparzonej cytryny oraz listki mięty. Zalewamy spirytusem lub ostudzonym syropem. Szczelnie zamknięty słój odstawimy na tydzień w ciepłe miejsce, co jakiś czas poruszając naczyniem. Po tym czasie nalewkę filtrujemy i rozlewamy do butelek. Przez 3 miesiące przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
garść listków mięty,
1 cytryna,
1 łyżka cukru,
0,5l spirytusu,
0,5l wody.
PRZYGOTOWANIE:
Do słoja wkładamy cienko skrojoną skórkę z wyparzonej cytryny oraz listki mięty. Zalewamy spirytusem lub ostudzonym syropem. Szczelnie zamknięty słój odstawimy na tydzień w ciepłe miejsce, co jakiś czas poruszając naczyniem. Po tym czasie nalewkę filtrujemy i rozlewamy do butelek. Przez 3 miesiące przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz