Likier angielski
Zestaw na 2 litry likieru.
4 pomarancze,
3 cytryny,
1 laska wanilii,
1 kawalek cynamonu dlugosci 4 cm,
3-4 gozdziki,
1 kg cukru,
1 l spirytusu o mocy 95ż.
1. Pomarancze i cytryny sparzyc wrzatkiem, osuszyc, nakluc widelcem, wlozyc do
duzego sloja, dodac wanilie, cynamon i gozdziki, zalac spirytusem, tak by
owoce zostaly calkowicie przykryte. Zamknac sloj i odstawic na 4-6 tygodni.
2. Po zakonczeniu maceracji wyjac owoce. Cytryny odrzucic. Pomarancze przekroic, wycisnac sok i dodac go do nalewu.
3. Cukier rozpuscic w przegotowanej wodzie. Na cieply, rozpuszczony cukier wlewac powoli spirytus, stale mieszajac zawartosc.
4. Dopelnic woda do objetosci 2 litrow.
5. Gdy likier wystygnie, przefiltrowac go przez bibule, rozlac do butelek i
odstawic do dojrzewania na 4-6 miesiecy.
Zestaw na 2 litry likieru.
4 pomarancze,
3 cytryny,
1 laska wanilii,
1 kawalek cynamonu dlugosci 4 cm,
3-4 gozdziki,
1 kg cukru,
1 l spirytusu o mocy 95ż.
1. Pomarancze i cytryny sparzyc wrzatkiem, osuszyc, nakluc widelcem, wlozyc do
duzego sloja, dodac wanilie, cynamon i gozdziki, zalac spirytusem, tak by
owoce zostaly calkowicie przykryte. Zamknac sloj i odstawic na 4-6 tygodni.
2. Po zakonczeniu maceracji wyjac owoce. Cytryny odrzucic. Pomarancze przekroic, wycisnac sok i dodac go do nalewu.
3. Cukier rozpuscic w przegotowanej wodzie. Na cieply, rozpuszczony cukier wlewac powoli spirytus, stale mieszajac zawartosc.
4. Dopelnic woda do objetosci 2 litrow.
5. Gdy likier wystygnie, przefiltrowac go przez bibule, rozlac do butelek i
odstawic do dojrzewania na 4-6 miesiecy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz