piątek, 28 czerwca 2013

Nalewka z Czarnego Bzu



BEZ CZARNY - rośnie w miejscach wilgotnych, na brzegach la sów, nad rzekami, w ogrodach. Krzew o silnym pniu z popielatą popękaną korą. Na młodych pędach zielonoszarą. Liście pierzaste. Kwiaty w baldaszkach koloru żółtawobiałego o zapachu korzennym. Owoc stanowi jagodę czarną z czerwonym sokiem. Kwitnie w maju i czerwcu. Owoce zbiera się jesienią. Zawiera garbniki, kwas walerianowy, cukry, pektyny, olejek eteryczny, witaminy (B, CJ, jabłczan potasowy.

Składniki na nalewkę:

1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu
1 I spirytusu
syrop cukrowy (z 0,5 litra wody i 0,25 kg cukru).


Przygotowanie:
Zebrać jeden kilogram dojrzałych owoców czarnego, owoce warto wysuszyć przed użyciem do nalewki aby pozbyć się sambunigryny.
Owoce bzu włożyć do gąsiora i zalać litrem destylatu lub spirytusu. Trzymać w naczyniu przez miesiąc w ciepłym miejscu. Po tym czasie zlać i przefiltrować przez bibułę filtracyjną. Dolać do przygotowanego wcześniej syropu zrobionego z pół litra wody i ćwierć kilograma cukru. Zamknąć gąsior, a nalewkę odstawić na tydzień. Po tygodniu przefiltrować i rozlać do butelek. Te zaś, szczelnie zamknięte, powinny stać przez pół roku w miejscu ciemnym i średnio chłodnym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz