piątek, 28 czerwca 2013

Nalewka z truskawek


Jest to jedna z bardziej popularnych nalewek w naszym kraju ze względu na spory dostęp do owoców truskawek. Uprawia je prawie każdy w naszym kraju kto ma ogródek, są to owoce sezonowe, zbierane na przełomie czerwca i lipca.

Składniki:
1 kg truskawek
0,25 kg cukru
0,5l spirytusu/destylatu
1 limeta lub cytryna


Przygotowanie:

Truskawki myjemy, zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin aż puszczą sok, następnie zalewamy je spirytusem. Odstawiamy na miesiąc w ciepłe, ciemne miejsce. Po tym czasie można dodać soku z cytryny lub limety, płyn filtrujemy i rozlewamy do butelek.

Nalewkę z truskawek przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Po kilku miesiącach jest gotowa do spożywania ale im dłużej stoi nietknięta tym lepsza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz