Likier malinowy
Zestaw na 2 litry likieru.
3 kg dojrzałych malin,
1 l spirytusu o mocy 95ż,
1 kg cukru.
1. 1,5 kg malin przebrać, opłukać szybko na sicie i wsypać do gąsiorka, następnie zalać spirytusem. Owoce można nieco ugnieść, by były całkowicie przykryte spirytusem. Gąsiorek pozostawić w cieniu w pokojowej temperaturze na
24 godz.
2. Zlać spirytus z malin i zalać nim następne 1,5 kg świeżych, przebranych i
opłukanych malin, zostawiając je w pokojowej temp. ponownie na 24 godz.
3. Po powtórnym zlaniu spirytusu przefiltrować przez bibule.
4. Grobic syrop cukrowy, rozpuszczając 1 kg cukru w 420 ml wody. Zagrzać wodę
w garnku, wsypać cukier, a po rozprowadzeniu doprowadzić zawartość do wrzenia, po czym gotować 10 min.
5. Do ciepłego jeszcze syropu wlać powoli spirytus, dobrze wymieszać, rozlać do
butelek i pozostawić na 6 miesięcy do dojrzewania.
Zestaw na 2 litry likieru.
3 kg dojrzałych malin,
1 l spirytusu o mocy 95ż,
1 kg cukru.
1. 1,5 kg malin przebrać, opłukać szybko na sicie i wsypać do gąsiorka, następnie zalać spirytusem. Owoce można nieco ugnieść, by były całkowicie przykryte spirytusem. Gąsiorek pozostawić w cieniu w pokojowej temperaturze na
24 godz.
2. Zlać spirytus z malin i zalać nim następne 1,5 kg świeżych, przebranych i
opłukanych malin, zostawiając je w pokojowej temp. ponownie na 24 godz.
3. Po powtórnym zlaniu spirytusu przefiltrować przez bibule.
4. Grobic syrop cukrowy, rozpuszczając 1 kg cukru w 420 ml wody. Zagrzać wodę
w garnku, wsypać cukier, a po rozprowadzeniu doprowadzić zawartość do wrzenia, po czym gotować 10 min.
5. Do ciepłego jeszcze syropu wlać powoli spirytus, dobrze wymieszać, rozlać do
butelek i pozostawić na 6 miesięcy do dojrzewania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz