piątek, 28 czerwca 2013

Nalewka z aloesu




                                                  Składniki:

kilka liści aloesu
miód pszczeli
czerwone wino
spirytus/destylat (opcjonalnie wedle uznania)


Przygotowanie:
Na początek należy przygotować liście aloesu, najlepiej z rośliny w wieku od 3 do 5 lat. Przed zbiorem nie należy podlewać jej przed ok tydzień/dwa, warto także zdjąć ją z okna. Do nalewki należy odłamać kilka dolnych liści, następnie je obrać, zmielić lub pokroić na drobne części, sok wycisnąć. Można także użyć soku zakupionego w aptece. Do uzyskanego soku dodać taką samą ilość miodu oraz wina, a także wedle uznania spirytusu.

Ostatecznie nalewkę filtrujemy, rozlewamy do butelek. Nalewkę z aloesu przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Można co jakiś czas wstrząsnąć butelkami. Po kilku miesiącach jest gotowa do spożywania ale im dłużej stoi nietknięta tym lepsza!

O Aloesie słów kilka…
Aloes od dawna znany jest jako roślina lecznicza, działa przeciwwirusowo, przeciwgrzybicznie i przeciwbakteryjnie. Wzmacnia organizm i przyspieszające regenerację tkanek, obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Ma także działanie uspokajające, kojące nerwy. W domowej apteczce w postaci nalewek lub wyciągów stosuje się go jako środek na dolegliwości układu pokarmowego. Nalewka z niego to prawdziwe panaceum. Używany także jako środek na oparzenia skóry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz