100 g fig suszonych
50 g daktyli
20 g rodzynek
50 g chleba świętojańskiego
2 laski wanilii
100g suszonych moreli
1,6 l spirytusu 60%
0,4 kg cukru
0,6 l wody
15 g kwasku cytrynowego
Skroić drobno suszone owoce i zalać je w butli lub małym gąsiorku spirytusem, zamknąć szczelnie naczynie i odstawić na 4 tygodnie, często nim potrząsając. Po tym czasie nalewkę przecedzić przez gęste sito oraz bibułę filtracyjną, przelać do drugiego naczynia, dodać syrop zrobiony z cukru i wody z rozpuszczonym kwaskiem cytrynowym, wymieszać i odstawić pod przykryciem na dalsze 6 miesięcy. Następnie przecedzić przez gęste płótno lub flanelę i rozlać do butelek. Nalewka ma barwę jasnobrunatną, unikatowy, łagodny, egzotyczny aromat i smak. Zawartość cukru ok. 25%. Pije się ją o temp. 14-16*C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz