- 0,5 I spirytusu
- ananas
- syrop cukrowy - 0,75 woda + 0,25 kg cukier
Przygotowanie:
Do słoja wlać pół litra spirytusu. Ananasa obrać ze skórki. Przygotować 1/4 całości owocu, owinąć i zawiazać sznurkiem. Zawiesić ananas nad spirytusem, aby nie zamoczyć owocu. Słój zamknąć i pozostawić w ciemnym ale ciepłym miejscu na pół miesiąca. Po tym czasie usunać pozostałości ananasa. P
Przygotować syrop z wody i cukru. Do ciepłego syropu wlać powstały ananasowy płyn, zamieszać i ostudzić, rozlać do butleke, zakmnąć i przechowywać minimum pół roku w piwniczce.
DZIAŁANIE:
Nalewka wzmacniająca organizm. Działanie przeciwgorączkowe korzystne w stanach przeziębienia. Działa korzystnie na serce, naczynia wieńcowe oraz nerki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz