czwartek, 27 czerwca 2013

Likier kawowy Mocca

Likier kawowy Mocca

Zestaw na 2 litry likieru.
730 ml nalewu kawowego,
900 g cukru,
350 ml wody,
350 ml spirytusu o mocy 95%.
Nalew kawowy:
100 g świeżo upalonej i zmielonej kawy,
1/3 laski wanilii (ok. 1,5 g),
2 gorzkie migdały,
850 ml spirytusu o mocy 50ż.

1. Sporządzić nalew: wsypać do słoja kawę, rozdrobniona wanilie i rozgniecione
migdały. 440 ml spirytusu o mocy 95ż rozcieńczyć 420 ml wody i zalać nim
włożone do słoja surowce. Słój dobrze zakorkować, macerować 10-14 dni, mieszając codziennie jego zawartość.
2. Po zakończeniu maceracji zlać nalew, dodać spirytus o mocy 95ż i powoli,
ciągle mieszając, wlać do rozpuszczonego w przegotowanej wodzie cukru, po
czym odstawić na 3-4 tygodnie. Po tym okresie likier przefiltrować przez bibule i rozlać do butelek.
- Jeśli chce się uzyskać likier o zapachu korzennym, można dodać do niego mały
kawałek cynamonu długości 1 cm i goździk. Zamiast gorzkich migdałów można
użyć olejku migdałowego. W tym celu do spirytusu o mocy 95ż wchodzącego w
skład zestawu należy dodać 1-2 krople olejku na litr likieru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz