Likier Cherry Brandy
Potrzebne są najlepsze i najsłodsze wiśnie, tak zwane lutówki.
Obieramy je z szypułek i dokładnie myjemy, a potem napełniamy gąsior prawie do pełna. Owoce trzeba zalać spirytusem, gąsior zakorkować i trzymać przez 2 miesiące na słońcu, co pewien czas potrząsając naczyniem.
Po upływie tego czasu spirytus zlać.
Potrząsając gąsiorem, przesypać wiśnie taką ilością cukru, ile się zmieści pomiędzy owocami, i przez kilka do kilkunastu dni codziennie potrząsać naczyniem, aż cukier się rozpuści.
Gdy to nastąpi, zlać syrop i zmieszać z poprzednim spirytusem (na 1 l można dodać - jeśli ktoś ma łyżeczkę syropu ziemniaczanego, rozpuszczonego w kilku łyżeczkach ciepłej wody).
Pozostałe w gąsiorze wiśnie nie powinny się zmarnować; można zalać je gęstym syropem z cukru i wody i zaprawiać takim płynem lżejsze nalewki.
Potrzebne są najlepsze i najsłodsze wiśnie, tak zwane lutówki.
Obieramy je z szypułek i dokładnie myjemy, a potem napełniamy gąsior prawie do pełna. Owoce trzeba zalać spirytusem, gąsior zakorkować i trzymać przez 2 miesiące na słońcu, co pewien czas potrząsając naczyniem.
Po upływie tego czasu spirytus zlać.
Potrząsając gąsiorem, przesypać wiśnie taką ilością cukru, ile się zmieści pomiędzy owocami, i przez kilka do kilkunastu dni codziennie potrząsać naczyniem, aż cukier się rozpuści.
Gdy to nastąpi, zlać syrop i zmieszać z poprzednim spirytusem (na 1 l można dodać - jeśli ktoś ma łyżeczkę syropu ziemniaczanego, rozpuszczonego w kilku łyżeczkach ciepłej wody).
Pozostałe w gąsiorze wiśnie nie powinny się zmarnować; można zalać je gęstym syropem z cukru i wody i zaprawiać takim płynem lżejsze nalewki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz