czwartek, 27 czerwca 2013

Likier pomarańczowo kawowy

Likier pomarańczowo kawowy
Zestaw na 1 litr likieru.
1 pomarańcza,
350 g cukru,
250 ml wody,
40 g kawy w ziarnach,
500 ml spirytusu o mocy 95ż.

1. Pomarańcze sparzyć gorącą woda, osuszyć. Ostrym końcem noża zrobić w pomarańczy kilkadziesiąt naciec. W nacięcia włożyć ziarnka kawy. Pomarańcze nadziane kawą umieścić w słoju.
2. Zagotować wodę i rozpuścić w niej cukier. Do ciepłego roztworu cukru wlać
spirytus.
3. Pomarańcze zalać spirytusem z cukrem i odstawić na 6 tygodni do macerowania.
4. Zlać nalew znad pomarańczy, przefiltrować przez bibule i przelać do butelek.
Odstawić na 3 miesiące.
- Dla łatwiejszego zapamiętania przepisu przekazywany jest on w następującej
formie: 1 pomarańcze, 40 ziaren kawy i 40 kostek cukru zalać 500 ml spirytusu


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz