Likier mleczny 3
Do 3-litrowego gąsiora włożyć sporą laskę wanilii (rozłupaną wzdłuż), żółtą skórkę ściętą cieniutko z 2 cytryn, wlać sok wyciśnięty z tychże cytryn, wsypać 1 kg cukru, wreszcie wlać 1 l pełnotłustego mleka i 1 l spirytusu.
Zakorkować szczelnie, postawić na słońcu.
Codziennie kilka razy potrząsać mocno gąsiorem, zanim się cukier zupełnie nie rozpuści.
Po rozpuszczeniu cukru dać jeszcze likierowi dobrze się wyklarować.
Do dużego lejka włożyć warstwę waty, a na to gęste płótno.
Likier przecedzi się zupełnie czysty, a na płótnie pozostanie aromatyczny, słodki serek, którym znakomicie można przełożyć torcik lub kruche ciastka.
Do 3-litrowego gąsiora włożyć sporą laskę wanilii (rozłupaną wzdłuż), żółtą skórkę ściętą cieniutko z 2 cytryn, wlać sok wyciśnięty z tychże cytryn, wsypać 1 kg cukru, wreszcie wlać 1 l pełnotłustego mleka i 1 l spirytusu.
Zakorkować szczelnie, postawić na słońcu.
Codziennie kilka razy potrząsać mocno gąsiorem, zanim się cukier zupełnie nie rozpuści.
Po rozpuszczeniu cukru dać jeszcze likierowi dobrze się wyklarować.
Do dużego lejka włożyć warstwę waty, a na to gęste płótno.
Likier przecedzi się zupełnie czysty, a na płótnie pozostanie aromatyczny, słodki serek, którym znakomicie można przełożyć torcik lub kruche ciastka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz