Likier waniliowy
2 szklanki spirytusu,
2 szklanki mleka,
1/2 cytryny,
1/2 laski wanilii,
1 szklanka cukru
Cytrynę wymyć, obrać ze skórki, usunąć pestki.
Wanilie przekroić wzdłuż i pokroić na małe kawałki.
Spirytus wlać do słoja, włożyć cytrynę, wanilie i cukier.
Słój zakręcić i pozostawić przez 10 dni.
Po tym czasie połączyć (mieszając) spirytus z przegotowanym zimnym mlekiem i pozostawić jeszcze na 5 dni.
Codziennie poruszać słojem aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały.
Po tym czasie likier przecedzić przez gęste sito.
Oziębiony wlać do butelek i zakorkować.
2 szklanki spirytusu,
2 szklanki mleka,
1/2 cytryny,
1/2 laski wanilii,
1 szklanka cukru
Cytrynę wymyć, obrać ze skórki, usunąć pestki.
Wanilie przekroić wzdłuż i pokroić na małe kawałki.
Spirytus wlać do słoja, włożyć cytrynę, wanilie i cukier.
Słój zakręcić i pozostawić przez 10 dni.
Po tym czasie połączyć (mieszając) spirytus z przegotowanym zimnym mlekiem i pozostawić jeszcze na 5 dni.
Codziennie poruszać słojem aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały.
Po tym czasie likier przecedzić przez gęste sito.
Oziębiony wlać do butelek i zakorkować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz