poniedziałek, 25 lutego 2013

Lkier kawowy Mocca


Lkier kawowy Mocca
Zestaw na 2 litry likieru.
730 ml nalewu kawowego,
900 g cukru,
350 ml wody,
350 ml spirytusu o mocy 95ż.
Nalew kawowy:
100 g swiezo upalonej i zmielonej kawy,
1/3 laski wanilii (ok. 1,5 g),
2 gorzkie migdaly,
850 ml spirytusu o mocy 50ż.

1. Sporzadzic nalew: wsypac do sloja kawe, rozdrobniona wanilie i rozgniecione
migdaly. 440 ml spirytusu o mocy 95ż rozcienczyc 420 ml wody i zalac nim
wlozone do sloja surowce. Sloj dobrze zakorkowac, macerowac 10-14 dni, mieszajc codziennie jego zawartosc.
2. Po zakonczeniu maceracji zlac nalew, dodac spirytus o mocy 95ż i powoli,
ciagle mieszajac, wlac do rozpuszczonego w przegotowanej wodzie cukru, po
czym odstawic na 3-4 tygodnie. Po tym okresie likier przefiltrowac przez bibule i rozlac do butelek.
- Jesli chce sie uzyskac likier o zapachu korzennym, mozna dodac do niego maly
kawalek cynamonu dlugosci 1 cm i gozdzik. Zamiast gorzkich migdalow mozna
uzyc olejku migdalowego. W tym celu do spirytusu o mocy 95ż wchodzacego w
sklad zestawu nalezy dodac 1-2 krople olejku na litr likieru.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz